Przygotowanie ziół nie jest trudną sprawą. Wypada się do tego niemniej jednak poprawnie zabrać, aby zioła nie zostały uszkodzone i nie utraciły własnych cennych wartości pożywnych. W szczególe, świeże zioła należy kupować u sprawdzonych hodowców czy też też uprawiać samodzielnie w donicach na balkonie lub w kuchni bądź na grządkach w ogrodzie. Stale przez użyciem należy pamiętać o ich niesłychanie dogłębnym umyciu.

Zioła bo pryskane są niejednokrotnie środkami chemicznymi, a w ich listkach czai się ziemia oraz drobne owady. Po pewnym czasie należy czule siekać je na drobno dużym i ciężkim nożem, to właśnie dzięki któremu zioła będą naprawdę posiekane, a nie poszarpane. Jeżeli komuś niezmiernie przeszkadzają przy pożywieniu łodyżki, powinien je wcześniej oberwać. Ważne, by siekać zioła na krótką chwilę przed dodaniem do potrawy. W przeciwnym razie zdążą się utlenić.

Zioła dodajemy na sam koniec gotowania. Wysoka temperatura działa albowiem niszcząco na delikatne witaminy oraz kosztowne związki zawarte w roślinach – przetestuj zkittlez weed. Zioła w ziołolecznictwie występują pod wieloma różnorodnymi postaciami. Zasadniczo, używa się ich po poddaniu pewnej obróbce. Najbardziej legendarne oraz lubiane substancje wytwarzane z ziół to napary, odwary, nalewki, syropy, soki, maceraty oraz olejki.

By sporządzić napar, wypada na krótko przed wypiciem zalać zioła wrzącą wodą. Odwar różni się od niego tym, że zioła gotuje się przez parę minut na ogniu. Proces preparacje nalewek jest sporo dłuższy oraz potrafi trwać nawet do kilkunastu miesięcy. Zioła zalewa się rozcieńczonym spirytusem oraz odstawia do przereagowania. Po pewnym czasie, kiedy już nalewka się „przegryzie”, dodaje się jej parę kropel do wody mineralnej.

Przyrządzenie syropu jednakowo jak odwaru wymaga gotowania. W tym wypadku jednakże świeże zioła gotuje się w cukrze aż do powstania gęstej substancji. Soki wytwarzać wolno w każdej temperaturze na skutek mechanicznego wyciskania owoców, warzyw oraz ziół. Maceraty również przyrządza się na zimno. Chłodną wodą zalewa się zioła. Kolejna z metod przetwarzania ziół to generowanie olejków. Jest to wybitnie skomplikowany proces, którego nie wolno wykonać w domu. Polega bo na destylacji pary wodnej.