Kuchnia bez ustanku ewoluuje, o czym bardzo łatwo jest przekonać się konfrontując to, co jedzono niegdyś, z tym, co spożywamy dziś – w wielu wypadkach widać ogromną różnicę, co jednak nie oznacza w żadnym wypadku, że stereotypowe potrawy są dzisiaj spożywane rzadziej – naturalnie niesłychanie w szeregu przypadków są one uważane nawet za rozwiązanie poprawniejsze nie tylko dla naszego podniebienia, niemniej jednak zdrowia.

Widać przy tym olbrzymią różnicę pomiędzy prędkim (fast food) i tak oznaczanym śmieciowym (czyli z języka angielskiego junkfood) jedzeniem, a towarami, które wywodzą się z tradycji danego regionu, a ich producenci stawiają w głównej mierze na oryginalne receptury, jakie zapewniają smak i aromat z dawnych czasów.

Stronników takiej żywności przybywa wspólnie z jakimkolwiek rokiem, o czym łatwo przekonać się odwiedzając któryś z coraz liczniejszych sklepów z żywnością ekologiczną i towarami regionalnymi, pośród jakich odnaleźć można pomiędzy innymi miód, wypieki oraz pieczywo, przetwory owocowe, wędliny oraz mięsa, a nawet piwa warzone według wiekowych przepisów bądź korzystając z food truck na sprzedaż. Pośród wielu tradycji kulinarnych z całego globu przede wszystkim dużo jest tych, które wywodzą się ze Starego Kontynentu. Na tle innych części świata Europa wypada w zasadzie przyzwoicie, mając w gronie najpopularniejszych kuchni świata wielu reprezentantów.

Mówiąc o kuchniach europejskich, jakie cieszą się największym uznaniem na pewno zanotować należy przede wszystkim te, jakie powstały w krajach basenu Morza Śródziemnego, a więc grecką, włoską, hiszpańską czy francuską – w wielu przypadkach również do tego grona kategoryzuje się również kuchnię turecką, która łączy w sobie szczegóły kuchni europejskich z arabskimi. To wszystko nie oznacza niemniej jednak, iż inne rejony Europy nie mają się czym pochwalić w dyscyplinie kulinariów – wystarczy jedynie jakkolwiek wspomnieć sukcesy, które zdobywają w ostatnich latach kuchnie środkowoeuropejskie, zwłaszcza bałkańskie, węgierskie oraz polska lub rosyjska. Oprócz tego, popularnością cieszą się także sery pochodzące z Holandii lub co poniektóre z potraw, które wywodzą się z Belgii czy Niemiec.