Profesjonalna gastronomia to przede wszystkim jakość serwowanych dań. W obliczu dzisiejszego wyzwania, jakim jest panujący wirus COVID-19, jeszcze bardziej zwracamy uwagę na świeżość produktów spożywczych i dań. Jak zapewnić odpowiednie warunki na zapleczu? Oczywiście, stawiając na profesjonalny sprzęt, jakim są szafy chłodnicze!

Zdrowo i oszczędnie

Właściwie przechowywanie żywności jest gwarancją dbania o zdrowie i bezpieczeństwo. Obniżając temperaturę do zera stopni spowalnia się przebieg przemian biologicznych surowców, półproduktów jak i gotowych dań. Dzięki temu produkty spożywcze mogą być spożywane bez lęku, ale i bez utraty aromatu czy zapachu. To nie koniec zalet! Skoro mięso możesz przechowywać nawet 2 tygodnie, a nie 2 dni, jesteś w stanie je wykorzystać właściwie bez straty. Nie marnujesz jedzenia, a je wykorzystujesz. Wbrew pozorom jest to ogromne wyzwanie, szczególnie w gastronomii.

Zadbaj o odpowiednie warunki – te chłodne

Jednym z najskuteczniejszych sposobów na przedłużenie świeżości produktów spożywczych jest przechowywanie ich w odpowiednio niskiej temperaturze. Nawet jeśli prowadzisz małe bistro, zwykła lodówka nie wystarczy. Lepiej postawić na profesjonalne szafy chłodnicze, zaprojektowane na potrzeby punktów gastronomicznych. Pozwalają one na przechowywanie żywności, które nie muszą być zamrożone, a jedynie schłodzone. Optymalna temperatura wynosi między 2, a 8 stopni. W szafie chłodzącej możesz przechowywać mięso, nabiał, a także półprodukty takie jak ciasto kruche, a nawet gotowe dania czy desery.

Która szafa jest najlepsza?

Szafa chłodnicza posłuży nam wiele lat, nawet ta używana, jeśli wybierzemy odpowiedni model, dopasowany do potrzeb lokalu gastronomicznego. Na co zwrócić uwagę?

  1. Pojemność – pojemność szaf chłodniczych wacha się od ponad 100 l do przeszło 1300 l. Wnętrze jest dopasowane do pojemników GN różnej wielkości. Za pojemnością idą też wymiary szaf, które należy dokładnie sprawdzić i dopasować do możliwości przestrzennych zaplecza gastronomicznego, aby zapewnić mu jak największą ergonomię;
  2. Klasa klimatyczna – najczęściej szafy chłodnicze dostępne są w 3. lub 4. klasie klimatycznej. Parametr ten określa, w jakiej temperaturze sprzęt będzie prawidłowo działać. Jeśli w Twoim lokalu jest ciepło, lepiej zdecyduj się na 3. klasę klimatyczną;
  3. Miejsce agregatu chłodniczego – agregat może być umiejscowiony na górze albo na dole. Jeśli agregat znajduje się na dole to ma większą komorę przechowalniczą oraz automatyczne odparowanie skroplin w standardzie.

Koszt szafy chłodniczej w zależności od modelu może sięgać nawet 11 tys. złotych. Nie musisz rezygnować z zakupu jeśli masz mniejsze środki. Sprawdź naszą ofertę sprzętu chłodniczego używanego! Przygotowaliśmy szeroki wybór szaf chłodniczych, mroźniczych, zamrażarek, witryn, stołów chłodniczych od sprawdzonych marek takich jak Grafen i Hendi. Nowoczesny design, cyfrowe panele, trwałe wykonanie, obudowa ze stali nierdzewnej, regulacja to tylko część zalet! Przekonaj się o tym!