Nie od dzisiaj bezbłędnie jest znane pojęcie, że „Brazylia to kraj kawy”. Niemniej jednak bardziej konkretnie mówimy tutaj o największym producencie tej używki. Najlepszych kaw jesteśmy w stanie albowiem szukać w wielu innych państwach oraz na innych nawet kontynentach.

Należałoby tu wobec tego przenieść się do Afryki Tam bo rośnie krzew nazwany kawowym oraz wywodzi się on z Mozambiku, Abisynii, a również obszaru tak oznaczanych Wielkich Jezior. To z tej właśnie rośliny rodzi się owoc, jakiego to nasiona po wysuszeniu trafiają do poszczególnych krain, gdzie także są poddawane procesowi palenia. Jako, że mówimy tu o ziarnach z krajów arabskich, stąd też nie zadziwia, bądź także nie powinna nikogo zdumiewać nazwa ziaren definiowana mianem Arabiki. I to one są najlepszymi spośród wszystkich innych, jeśli chodzi o produkcję kawy. Kawa arabska jest ogromnie ceniona na całym świecie oraz wiele odmian omawianego tutaj „trunku” przygotowuje się z ziaren Arabiki.

Mówiliśmy już o Ameryce Południowej (Brazylia), Afryce (Mozambik, Abisynia) jakkolwiek warto także uwagę zwrócić ku Europie, a bardziej konkretnie Włochom, jeżeli mówimy o znamienitych kawach. Tu bowiem powstaje wiele gatunkowo godziwych kaw. Jedną z nich będzie z pewnością mielona kawa – poleca https://finestcoffee.pl. Jest ona trunkiem niezmiernie chwalonym przez „kawoszy” za sprawą swojego niepowtarzalnego smaku. Pellini jest wytwórcą z Werony i możemy tu powiedzieć o tym, iż kawa z tych palarni to mieszanka charakteryzująca się w 100 % jeżeli mówimy właśnie o ziarnach Arabiki.

Powiadamy tu o owianym tajemnicą procesie palenia ziaren, a receptura jest niezwykle szczegółową. Jej następstwem jest powstawanie towaru o niezwykłym smaku i równie wyszukanym aromacie. Kawa albowiem musi posiadać swój aromat. Inną włoska kawą w pełni sypką jeżeli gra toczy się o Arabiki jest z pewnością również mielona kawa Arcaffe Mokacrema Tu aromat kwiatów oraz słodu, a też wyczuwalna nutka owoców cytrusowych okazują się być specyficzne dla tej kawy. W rezultacie dostajemy subtelnie kwasową i wzbogaconą przez przyjemny oraz długookresowy posmak miodu mieszankę Arcaffe.