Chandra u kobiet ma obowiązek być postrzegana, jako szybciej i częściej następująca niż depresja u mężczyzn. Doktorowie postrzegają damy, jako bardziej skłonne na depresję, która w dodatku często pozostaje nierozpoznana. Być może wynika to z tego, że kobiety nieczęsto zgłaszają się do lekarza, a to powoduje, iż chandra rzadziej zostaje nierozpoznana. Faktem jest jednakże, iż są różnice fizjologiczne pomiędzy mężczyznami oraz kobietami, jakie czynią kobiety o wiele bardziej podatne na depresję.

Najważniejszą z tych różnic jest poziom hormonów płciowych. Kobiety mają znacznie wyższe poziomy owych hormonów, a na domiar tego zmieniają się one w cyklu miesiączkowym, ciąży, i menopauzie. Leki zawierające hormony płciowe także mogą wywoływać objawy depresyjne. Dość w wielu przypadkach wśród kobiet zdarza się depresja po porodzie. Przeważnie rozpoczyna się ona w sposób niezauważalny, a odbierana jest, jako przygnębienie nadmiarem odpowiedzialności za potomka.

W wielu przypadkach kobieta czuje lęk, zwłaszcza lek o zdrowie oraz rozwój swego dziecka. W okresie dwóch tygodni po porodzie w większości wypadków zdarza się u kobiet depresja ciężka. Jej możliwość jest najogromniejsze po urodzeniu pierwszego dziecka, u kobiet, jakie już bolały psychicznie. Uważa się, że zmiany hormonalne są czynnikiem wyzwalającym u kobiety, jaka miała predyspozycję do depresji – przetestuj psycholog Legnica. W ciężkiej depresji kobieta traci kontakt z realnością, ma prawo mieć urojenia, a nawet omamy. W takiej sytuacji ma prawo być także zagrożone dziecko.

Dama w ciężkiej depresji ma okazję wierzyć, iż świat jest straszny, wskutek tego odpowiedniej jest uwolnić od niego dziecko. W tak znacznych wypadkach potrzebne jest leczenie szpitalne. Najlepszym miejscem na leczenie byłby wtedy szpital z oddziałem dla matki i dziecka, gdzie mogliby wspólnie przebywać oraz wspólnie korzystać z opieki lekarskiej. Leczenie polega na ogół na podawaniu leków przeciwdepresyjnych. Zazwyczaj w tych wypadkach kobieta dalej może karmić swe dziecko piersią, bo leki nie mają szkodliwego wpływu na pokarm i zawarte w nim substancje.